Cubitale tunnel syndroom, nervus ulnaris neuropathie, cubital tunnel syndrome, ulnar nerve neuropathy

Start hier: Screening
(klaar binnen 1 minuut)
Online fysiotherapie of oefenprogramma op maat
Bekijk aanbevolen herstel- en gezondheidsproducten

Samenvatting

  • Klachtenbeschrijving: Cubitaal tunnelsyndroom ontstaat wanneer de nervus ulnaris in de elleboog geïrriteerd raakt, wat leidt tot pijn, doofheid en tintelingen langs de binnenkant van de elleboog en de pinkzijde van de hand.
  • Ontstaanswijze: Oorzaken zijn trauma, herhaalde bewegingen, fysieke overbelasting, anatomische variaties, medische aandoeningen en langdurige druk op de elleboog.
  • Symptomen: Pijn en tintelingen aan de binnenzijde van de elleboog en pinkzijde van de hand, verergering bij buiging, nachtelijke klachten, gevoelsstoornissen, en mogelijk een 'klauwhand' door zenuwuitval.
  • Diagnose: Gebaseerd op symptomen en kan worden bevestigd met een EMG of elektromyogram.
  • (Zelf)behandeling en herstel: Omvat conservatieve aanpak, pijnbeheersing, het gebruik van een spalk, chirurgische ingreep indien nodig, en postoperatieve zorg. Fysiotherapie en oefeningen zijn essentieel, zowel voor conservatieve als (post)operatieve zorg.

Beschrijving van de aandoening

Wanneer de nervus ulnaris, een belangrijke zenuw die aan de binnenkant van de arm loopt, geïrriteerd raakt, kan dit leiden tot pijn, een doof gevoel en tintelingen in de binnenkant van de elleboog en langs de pinkzijde van de hand. Deze klachten ontstaan vaak door een beklemming van de zenuw in de cubitale tunnel, een nauwe doorgang bij de elleboog gevormd door bot en een ligament. Hierdoor kan ook de grijpkracht, met name van de duim, afnemen en in sommige gevallen kan er zelfs een 'klauwhand' ontstaan, wat duidt op het uitvallen van bepaalde spieren in de hand. Het Cubitaal Tunnel Syndroom is na het carpaal tunnel syndroom de meest voorkomende compressieneuropathie in de bovenste extremiteit. De kans op het krijgen van dit syndroom is ongeveer 30 op 100.000 mensen per jaar. Het komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, en het risico neemt toe met de leeftijd. Bij mensen jonger dan 50 jaar komt het echter vaker voor bij vrouwen. Ongeveer 41% van de patiënten met dit syndroom ondergaat uiteindelijk een operatie.

Telefoonbotje

De pijn en tintelingen die optreden bij het klachtenbeeld van het 'telefoonbotje' zijn vergelijkbaar met de sensatie die je voelt wanneer je dit specifieke punt aan de elleboog stoot. Het veroorzaakt een soort zenuwpijn die aanvoelt als een elektrische schok of een prikkelende sensatie. Dit is een ervaring die veel mensen herkennen en vaak omschrijven als het stoten van hun 'telefoonbotje'.

Terug naar boven

Ontstaanswijze

  • Trauma: Letsel veroorzaakt door een ongeval of val.
  • Herhaalde bewegingen: Veelvuldig buigen van de elleboog tijdens activiteiten zoals slapen met gebogen ellebogen, pc-werk, gewichtheffen, timmeren, metselen, of het bespelen van muziekinstrumenten.
  • Fysieke overbelasting: Langdurig leunen op de elleboog of steunen op harde oppervlakken.
  • Anatomische variaties: Aangeboren of verworven variaties in de anatomie van de elleboog die druk op de zenuw kunnen veroorzaken.
  • Medische aandoeningen: Aandoeningen zoals diabetes, artritis of schildklierproblemen die de zenuwfunctie kunnen beïnvloeden.
  • Langdurige druk: Voortdurende druk op de elleboog, bijvoorbeeld door beroepen of activiteiten waarbij de elleboog vaak op harde oppervlakken rust.
Terug naar boven

Symptomen

  • Pijn en tintelingen: Aan de binnenzijde van de elleboog en de pinkzijde van de hand.
  • Verergering bij buigen: Klachten nemen toe bij volledige flexie of buigen van de elleboog.
  • Pijn bij beweging en kracht: Vooral bij repeterende bewegingen met een gebogen elleboog en bij het uitoefenen van kracht, vooral tegen weerstand.
  • Nachtelijke verergering: Klachten kunnen toenemen bij het liggen op de gebogen elleboog, vaak merkbaar tijdens de nachtrust.
  • Gevoelsstoornissen: Mogelijk aanwezig aan de binnenkant van de elleboog en de pinkzijde van de hand.
  • Klauwhand: Kan zichtbaar zijn bij uitval van de zenuw, met een kenmerkende stand van de hand.
  • Spierzwakte: Vermindering van spierkracht in de hand, met name in de knijpkracht van de duim en vingers.

Uitleg afbeelding: Deze afbeelding illustreert de locatie van de drie primaire armzenuwen - de ulnaris, radialis en medianus - en laat zien hoe problemen met de nervus ulnaris kunnen resulteren in een 'klauwhand', zoals getoond op de afbeelding.

Terug naar boven

Diagnose

De diagnose van de beschreven aandoening wordt voornamelijk gesteld op basis van klachten en symptomen. Typische klachten zoals pijn en tintelingen komen vaak voor wanneer de betrokken zenuw op rek wordt gebracht. Dit helpt bij het waarschijnlijk maken van de diagnose. Voor een meer bevestigende diagnose kan een EMG (elektromyografisch onderzoek) of electromyogram worden uitgevoerd. Daarnaast wijst uitval van bepaalde handspieren soms op de aanwezigheid van een 'klauwhand', samen met een doof gevoel in specifieke huidgebieden, zoals geïllustreerd in de afbeeldingen. 

Aandoeningen vergelijkbaar met cubitaal tunnel syndroom

Bij het diagnosticeren van cubitaal tunnel syndroom is het belangrijk om rekening te houden met aandoeningen die vergelijkbare symptomen kunnen vertonen. Dit omvat het carpaal tunnelsyndroom, pronator teres syndroom, golfarm en radiaal tunnelsyndroom, die allemaal specifieke delen van de hand en onderarm beïnvloeden. Extensor carpi ulnaris tendinopathie en tendinitis, bekend om pijn en ongemak in de pols, moeten ook worden overwogen. Daarnaast kan een TFCC letsel , vaak veroorzaakt door trauma of repetitieve bewegingen, vergelijkbare klachten geven. Andere relevante aandoeningen zijn Thoracic Outlet Syndroom (TOS) en nekproblemen die de zenuwen in de arm kunnen beïnvloeden zoals een nekhernia. Een zorgvuldige evaluatie is essentieel voor een accurate diagnose en effectieve behandeling.

Terug naar boven

(Zelf)behandeling en herstel

  • Conservatieve aanpak en pijnbeheersing: Beginnen met relatieve rust en vermijden van bewegingen die de klachten verergeren. Bij de behandeling van cubitaal tunnelsyndroom is het essentieel om pijn effectief te beheersen door het zorgvuldig en onder medisch advies gebruikmaken van pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol. Belangrijk is het om activiteiten binnen de pijngrens te ondernemen, wat helpt in het herstel en de doorbloeding verbetert. Daarnaast kunnen ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling en zachte yoga stress verminderen en bijdragen aan een beter herstel.
  • Spalk: Voor de behandeling van cubitaal tunnelsyndroom is het dragen van een spalk zowel voor conservatieve zorg als na een operatie zeer effectief. De spalk houdt de elleboog in neutrale positie, waardoor de druk op de ulnaire zenuw vermindert. Dit leidt tot symptoomverlichting, vooral belangrijk tijdens de nacht wanneer onbewust buigen van de elleboog de klachten kan verergeren. Het gebruik van een spalk draagt bij aan pijnverlichting, bevordert sneller herstel en voorkomt verdere irritatie van de zenuw. Kies een comfortabele, goed passende spalk voor langdurig en nachtelijk gebruik.
  • Chirurgische ingreep: Als conservatieve behandelingen onvoldoende effect hebben, kan een operatie overwogen worden voor decompressie van de zenuw.
  • Postoperatieve zorg: Volg na een operatie de herstelrichtlijnen nauwkeurig en schakel een fysiotherapeut in voor een effectieve revalidatie. Zij bieden gespecialiseerde oefeningen die bijdragen aan een sneller en duurzaam herstel. 
  • Fysiotherapie en oefeningen: Een effectieve aanpak van cubitaal tunnelsyndroom, zowel voor conservatieve als (post)operatieve zorg, vereist het raadplegen van een fysiotherapeut voor gespecialiseerd advies. Dit kan het aanleggen van een tape omvatten, alsook het uitvoeren van specifieke oefeningen. Deze experts zijn bedreven in neurodynamische technieken en kunnen een persoonlijk oefenprogramma ontwikkelen. Je hebt de keuze tussen zelfstandig oefenen met een door ons op maat gemaakte schema of behandeling op locatie. Gebruik onze 'BehandelaarWijzer' om eenvoudig een geschikte zorgprofessional te vinden. Selecteer de benadering die het best aansluit bij jouw unieke behoeften voor een succesvol herstel.
  • Optimaliseer je thuisworkout: Voor effectieve trainingen adviseren we:
  • Acupunctuur: Sommige patiënten vinden verlichting van symptomen door acupunctuur, die kan helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de zenuwfunctie.
  • Belang van techniek en materiaal bij sportactiviteiten: Voor het voorkomen van blessures tijdens sportactiviteiten is het essentieel om de technieken en het gebruikte materiaal kritisch te evalueren, vooral als deze overbelasting en klachten kunnen veroorzaken. Correcte techniek en passend materiaal zijn cruciaal om herhaling van blessures te voorkomen. Het maken van aanpassingen op deze gebieden kan een aanzienlijk verschil maken in het verminderen van overbelasting. Overweeg ook het gebruik van een arm sleeve voor extra steun en verbeterde doorbloeding, of polsbanden voor steun bij zwaardere belasting, om blessures te helpen voorkomen.
  • Gezonde leefstijl: Verbeter je leefstijl door gezond te eten, voldoende te bewegen, voldoende rust te nemen om te ontstressen een goed slaappatroon te onderhouden en een gezond gewicht na te streven. Dit bevordert niet alleen het herstel maar ook de algehele gezondheid. Meer hierover lees je [hier] of bekijk de beschikbare e-learning.
Terug naar boven

Aanvullende zelfzorg- en productaanbevelingen

  • Pijnmanagement bij cubitale tunnelsyndroom: Bij het beheer van pijn geassocieerd met cubitaal tunnelsyndroom, zijn er verschillende strategieën die je zelf kunt toepassen:
    • Warmte- en koudebehandelingen: Warmtepakkingen kunnen effectief zijn bij het verlichten van spierstijfheid in de buurt van de elleboog, een veelvoorkomend symptoom bij dit syndroom. Koude kompressen helpen dan weer bij het verminderen van ontstekingszwellingen en pijn.
    • Voltarengel of sportgel: Deze gels kunnen oppervlakkige pijn verlichten door de pijnsignalen naar de hersenen te beïnvloeden. De warmte- of koudeprikkels kunnen met name nuttig zijn bij pijn rond de elleboog.
    • Elektronische spierstimulatie (EMS): EMS is een effectieve techniek voor het versterken en stabiliseren van spieren rond de elleboog, wat essentieel is bij cubitaal tunnelsyndroom. Door gerichte elektrische impulsen te gebruiken, activeert EMS de spieren, wat niet alleen de spierfunctie ondersteunt, maar ook bijdraagt aan de verlichting van pijn.
  • Ergonomische houding voor preventie en productiviteit: Een ergonomisch ingerichte omgeving, of het nu op het werk, thuis of in de auto is, draagt bij aan een goede lichaamshouding. Dit is cruciaal voor zowel het voorkomen van lichamelijke klachten als het ondersteunen van herstel. Overweeg te investeren in ergonomische producten zoals:
  • Verbeter je slaapkwaliteit voor optimaal herstel: Een goede nachtrust ondersteunt het herstelproces. Investeer in een hoogwaardig matras en kussen om gezond te blijven en elke ochtend uitgerust te ontwaken. Bij nachtelijke pijn, overleg met een professional voor advies over een effectieve slaaphouding.
  • Optimale vitaliteitsmonitoring met gezondheidsgadgets: Door vroegtijdige analyses kun je jouw ideale activiteitsniveau vaststellen en potentiële gezondheidsrisico's verminderen. Krijg directe feedback over je fysieke gesteldheid met tools zoals een:
  • Supplementen: Bij het behandelen van cubitaal tunnelsyndroom kunnen bepaalde supplementen ondersteunend werken, maar het is altijd belangrijk om eerst medisch advies in te winnen. Hier zijn de top 3 supplementen die nuttig kunnen zijn:
    • B-vitaminen: Vooral B6 en B12 zijn cruciaal voor de gezondheid van de zenuwen. Ze kunnen helpen bij het herstel en de ondersteuning van zenuwfuncties, wat belangrijk is bij aandoeningen zoals cubitaal tunnelsyndroom.
    • Omega-3 vetzuren: Omega-3, vaak gevonden in visolie, helpt bij het verminderen van ontstekingen, wat kan bijdragen aan de verlichting van symptomen geassocieerd met cubitaal tunnelsyndroom. Het ondersteunt ook de algehele zenuwgezondheid.
    • Magnesium: Dit mineraal is bekend om zijn spierontspannende eigenschappen en kan helpen bij het verlichten van spierspanningen rond de elleboog. Bovendien draagt het bij aan een betere slaapkwaliteit, wat essentieel is voor het herstelproces.

Belangrijke gebruiksinformatie

Onze informatie en adviezen zijn gebaseerd op actuele en betrouwbare wetenschappelijke studies, erkende richtlijnen en medische boeken. Een overzicht van de gebruikte bronnen vind je in onze referentielijst. Hoewel we zorgvuldig en duidelijk advies bieden, vervangt onze informatie geen persoonlijk medisch advies. Bij twijfel raden we aan gebruik te maken van onze diensten voor persoonlijk advies of een gekwalificeerde zorgprofessional te raadplegen via onze BehandelaarWijzer. Op onze website maken we gebruik van verschillende affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen als je via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou. Dit stelt ons in staat om gratis informatie te blijven aanbieden. Bekijk onze algemene voorwaarden voor meer details.

Producten

image
image
image
image
image
image
Cookie instellingen

Wij maken bij het aanbieden van elektronische diensten gebruik van cookies.

Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op de harde schijf van uw computer wordt opgeslagen. Daarmee kunnen wij onder andere verschillende opvragingen van pagina’s van de Website combineren en het gedrag van gebruikers analyseren.

Via onderstaande instellingen kunt u aangeven welke cookies u wilt accepteren. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies een deel van de functionaliteit van deze website niet beschikbaar kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens en de verschillende cookies vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.

+ Toon meer
- Toon minder