Schouderinstabiliteit, (posttraumatische) glenohumerale instabiliteit, shoulder instability, (post-traumatic) glenohumeral instability
Samenvatting
- Klachtenbeschrijving: Schouderinstabiliteit ontstaat wanneer structuren zoals banden en spieren de schouderkop niet goed in de kom kunnen houden, vaak bij extreme bewegingen.
- Ontstaanswijze: Door trauma, herhaalde ontwrichtingen, subluxaties, sporten, bindweefselaandoeningen, genetische aanleg, slijtage door veroudering en overmatig gebruik.
- Symptomen: Pijn, bewegingsbeperking, verschoven schouderkop, gevoel van instabiliteit, standsverandering, krakende geluiden, zwelling, gevoeligheid en veranderde spierspanning.
- Diagnose: Omvat inspectie van de schouder, functietesten en indien nodig beeldvormend onderzoek.
- (Zelf)behandeling en herstel: Kan een operatie vereisen, gevolgd door revalidatie. Ook kan een conservatief behandelplan met fysiotherapie, specifieke oefeningen en leefstijltips effectief zijn.
Beschrijving van de aandoening
Schouderinstabiliteit is een aandoening waarbij de structuren rond de schouder, zoals banden en spieren, niet in staat zijn om de armkop goed in de kom te houden, vooral bij bewegingen in de uiterste standen. Dit kan leiden tot een schouder luxatie, waarbij de kop uit de kom schiet. Deze aandoening komt vaak voor bij atleten in bovenhandse sporten zoals honkbal, rugby, worstelen en ijshockey.
Er zijn drie types glenohumerale instabiliteit: anterieure (waarbij de schouder naar voren uit de kom schiet), posterieure (waarbij de schouder naar achteren verschuift) en multi directionele instabiliteit (MDI). Anterieure instabiliteit komt het meest voor, bij ongeveer 90-95% van de gevallen, terwijl posterieure instabiliteit minder vaak voorkomt en goed is voor 40% van de traumatische gevallen. MDI wordt vooral gezien bij atleten die veel bovenhands actief zijn.
Ongeveer 11% van de mensen, vooral jonge mannen, lijdt aan schouderinstabiliteit. Van de mensen met een eerdere schouderdislocatie ervaart ruim 70% binnen twee jaar opnieuw een dislocatie, met een herhalingsrisico van 60-100% bij jonge, actieve individuen. Schouderinstabiliteit kan ook niet-traumatisch zijn, wat kan leiden tot klachten zoals impingement, of secundair ontstaan door aandoeningen zoals een labrum laesie of een rotator cuff ruptuur.
Terug naar bovenBelangrijke factoren voor een stabiel schouder gewricht
Voor de stabiliteit van het glenohumerale schoudergewricht zijn de vorm van de kop en de kom, het labrum en de rotator cuff spieren essentieel. Daarnaast spelen spieren zoals de m. deltoideus, m. pectoralis major en m. latissimus dorsi een belangrijke rol. Afwijkingen of laesies in deze structuren, of verstoringen in het sensomotorische systeem, kunnen leiden tot glenohumerale instabiliteit.
Ontstaanswijze
- Trauma: Vaak veroorzaakt door een of meerdere schouderluxaties door een val, klap of stoot van buitenaf.
- Recidiverende dislocaties: Herhaalde gevallen van de schouder die uit de kom gaat of dreigt te gaan.
- Subluxaties: Instabiliteitsklachten kunnen ook optreden door subluxaties, waarbij de kop van het gewricht net niet uit de kom schiet, maar de omliggende structuren wel oprekken.
- Geleidelijke ontwikkeling: Dit komt vaak voor bij bovenhandse sporten met explosieve bewegingen, zoals een pitcher bij honkbal. Door continu explosief te werpen, kunnen het kapsel en de banden van de schouder beschadigd raken of slapper worden.
- Bindweefselaandoeningen en hypermobiliteit: Deze factoren verhogen het risico op schouderinstabiliteit.
- Genetische aanleg: Sommige mensen zijn genetisch vatbaarder voor schouderinstabiliteit, wat bijdraagt aan het risico.
- Slijtage door veroudering: Bij ouderen kan schouderinstabiliteit ontstaan door natuurlijke slijtage van het gewricht en de omliggende structuren.
- Overmatig gebruik: Voortdurende overbelasting of repetitieve bewegingen kunnen leiden tot schouderinstabiliteit, vooral in beroepen of activiteiten waarbij de schouder intensief wordt gebruikt.
Symptomen
- Pijn bij bewegingen: Pijn ervaren bij het heffen van de arm en bij het naar buiten draaien van de arm.
- Instabiliteitsgevoel: Een gevoel van instabiliteit in de schouder, met name bij eindstandige bewegingen zoals volledige strekking of heffing.
- Crepitaties: Waarneembare knisperingen of knarsgeluiden in de schouder tijdens bewegen.
- Krachtsverlies: Verminderde kracht in de schouder, wat het uitvoeren van bepaalde taken bemoeilijkt.
- Beperkte mobiliteit: Moeite met of pijn bij het uitvoeren van bepaalde schouderbewegingen.
- Zwelling en gevoeligheid: Zwelling rond het schoudergewricht en gevoeligheid bij aanraking of druk.
- Verandering in spierspanning: Abnormale of veranderde spierspanning rond het schoudergebied, wat bijdraagt aan ongemak of pijn.
Diagnose
Bij de diagnose van schouderinstabiliteit worden klachten en symptomen beoordeeld door een huisarts of fysiotherapeut. Dit onderzoek omvat een inspectie van de schouder, waarbij gelet wordt op standsveranderingen, spierafname (atrofie), littekens, misvormingen (deformiteit), asymmetrie, de positie van het schouderblad (scapula) en de houding van de wervelkolom. Ook wordt er gevoeld (palpatie) aan botten, spieren, banden en pezen. Functietesten worden uitgevoerd om te bepalen of er sprake is van instabiliteit. Bij twijfel over onderliggende schade of andere oorzaken kan aanvullend beeldvormend onderzoek, in overleg met de arts, worden ingezet.
Terug naar boven(Zelf)behandeling en herstel
- Trauma en operatie: Bij schouderinstabiliteit na een schouderluxatie veroorzaakt door trauma kan, in het geval van ernstige schade aan het kapsel en de banden, een operatie noodzakelijk zijn. Mogelijke ingrepen zijn bijvoorbeeld een arthroscopie, waarbij procedures zoals het vastzetten van het labrum, het inkorten van het kapsel of het verplaatsen van bot en weefsel worden uitgevoerd. Na de operatie is revalidatie van cruciaal belang, inclusief het dragen van een mitella en begeleiding door een fysiotherapeut.
- Behandelplan: Afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de schouderinstabiliteit worden specifieke behandelplannen opgesteld. Er is een voorkeur voor een conservatieve aanpak, waarbij zonder operatie wordt getracht verergering te voorkomen en de stabiliteit van de schouder te verbeteren door middel van oefeningen.
- Zelfstandig trainen of behandeling op locatie: Je kunt kiezen voor zelfstandige training met ons gepersonaliseerde op maat gemaakte schema of voor behandeling op locatie. Voor de laatste optie kan onze BehandelaarWijzer helpen bij het vinden van een geschikte zorgprofessional.
- Optimaliseer je thuisworkout: Voor effectieve thuisworkouts bevelen we aan:
- Brace: Na een operatie voor schouderstabilisatie is het dragen van een brace belangrijk. Deze brace immobiliseert en ondersteunt de schouder, beperkt beweging om genezing te bevorderen, en vermindert het risico op herhaald letsel.
- Tape: In de trainingsopbouwfase na een schouderletsel helpt ondersteunende tape bij het voorkomen van overbelasting en biedt het extra steun. Het is belangrijk om het gebruik ervan af te bouwen naarmate de schouder sterker wordt.
- Gezonde leefstijl: Verbeter je leefstijl door gezond te eten, voldoende te bewegen, voldoende rust te nemen om te ontstressen een goed slaappatroon te onderhouden en een gezond gewicht na te streven. Dit bevordert niet alleen het herstel maar ook de algehele gezondheid. Meer hierover lees je [hier] of bekijk de beschikbare e-learning.
Aanvullende zelfzorg- en productaanbevelingen
- Elektronische spierstimulatie (EMS): Voor het herstel van schouderinstabiliteit is elektronische spierstimulatie (EMS) nuttig, zowel voor trainingsondersteuning als voor pijnverlichting. EMS-apparaten stimuleren de schouderspieren met elektrische impulsen, wat helpt bij het versterken en stabiliseren van de schouder. Deze methode kan ook effectief zijn in het verminderen van pijn gerelateerd aan schouderinstabiliteit.
- Ergonomische houding voor preventie en productiviteit: Een ergonomisch ingerichte omgeving, of het nu op het werk, thuis of in de auto is, draagt bij aan een goede lichaamshouding. Dit is cruciaal voor zowel het voorkomen van lichamelijke klachten als het ondersteunen van herstel. Overweeg te investeren in ergonomische producten zoals:
- Verbeter je slaapkwaliteit voor optimaal herstel: Een goede nachtrust ondersteunt het herstelproces. Investeer in een hoogwaardig matras en kussen om gezond te blijven en elke ochtend uitgerust te ontwaken. Bij nachtelijke pijn, overleg met een professional voor advies over een effectieve slaaphouding.
- Optimale vitaliteitsmonitoring met gezondheidsgadgets: Door vroegtijdige analyses kun je jouw ideale activiteitsniveau vaststellen en potentiële gezondheidsrisico's verminderen. Krijg directe feedback over je fysieke gesteldheid met tools zoals een:
- Supplementen: Voor het herstel van schouderinstabiliteit kunnen de volgende supplementen nuttig zijn. Raadpleeg altijd een arts voordat je begint:
- Omega-3 vetzuren: Bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen, helpen deze bij het verminderen van pijn en ontsteking, en ondersteunen spierontspanning en herstel.
- Magnesium: Dit mineraal helpt bij het verlichten van spierspanningen en verbetert de slaapkwaliteit, beide essentieel voor herstel.
- Eiwitten: Cruciaal voor het repareren en opbouwen van spierweefsel, ondersteunen eiwitten het herstel en bevorderen ze spiergroei en -sterkte na schouderinstabiliteit.
Belangrijke gebruiksinformatie
Onze informatie en adviezen zijn gebaseerd op actuele en betrouwbare wetenschappelijke studies, erkende richtlijnen en medische boeken. Een overzicht van de gebruikte bronnen vind je in onze referentielijst. Hoewel we zorgvuldig en duidelijk advies bieden, vervangt onze informatie geen persoonlijk medisch advies. Bij twijfel raden we aan gebruik te maken van onze diensten voor persoonlijk advies of een gekwalificeerde zorgprofessional te raadplegen via onze BehandelaarWijzer. Op onze website maken we gebruik van verschillende affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen als je via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou. Dit stelt ons in staat om gratis informatie te blijven aanbieden. Bekijk onze algemene voorwaarden voor meer details.