Mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS), scheenbeenvliesontsteking, springschenen, scheenbeenirritatie, periostitis, shin splints, medial tibial traction periostitis, tibial stress syndrome
Samenvatting
- Beschrijving klachten: Mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS), vaak 'shin splints' of 'springschenen' genoemd, is een scheenbeenblessure door overbelasting, gelinkt aan de soleus-spier. Pijn bevindt zich aan het scheenbeen, soms met bultjes.
- Ontstaanswijze: Oorzaken zijn platvoeten, verkeerd schoeisel, oneffen terrein, abrupte trainingsverhoging, overgewicht, spieronevenwicht en vorige beenletsels.
- Symptomen: Pijn aan de binnen- en voorkant van het scheenbeen verergert bij belasting. Symptomen omvatten zwelling, gevoeligheid, stijfheid en warmte.
- Diagnose: Diagnose is gebaseerd op symptomen zoals pijn bij lopen op tenen of hakken. In onzekere gevallen kunnen MRI of botscan meer duidelijkheid bieden.
- (Zelf)behandeling en herstel: Aanbevolen zijn relatieve rust, alternatieve bewegingen zoals fietsen, voetanalyse, steunzolen, fysiotherapie en specifieke thuisoefeningen.
Beschrijving klachten
Het Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (MTSS), vaak 'shin splints' of 'springschenen' genoemd, is een overbelastingsblessure van het scheenbeen. Dit syndroom treft vooral hardlopers en springers, met vrouwen die hierbij vaker zijn aangedaan dan mannen. De oorsprong van de klachten ligt bij de soleus-spier in het onderbeen, die overmatige krachten uitoefent op de fascia cruris (het bindweefsel dat het onderbeen omsluit), wat kan resulteren in kleine botafwijkingen. Ondanks dat men vroeger dacht dat het ging om een ontsteking van het scheenbeenvlies, wijzen recente onderzoeken uit dat dit niet het geval is. Afhankelijk van de locatie voelt men de pijn aan de voorkant ('anterior shin splints') of aan de binnenkant ('posterior shin splints') van het scheenbeen, waarbij bij de laatste soms bultjes waarneembaar zijn. Deze pijnklachten zijn vaak het gevolg van irritaties aan spieren, pezen, ligamenten (gewrichtsbanden), fascie (bindweefselvlies) en bot.
Ontstaanswijze
- Stand van de voeten: Een platvoet of doorgezakte voet kan trekkrachten verhogen.
- Beenlengte en schoeisel: Beenlengteverschil >2 cm en fout schoeisel verhoogt risico.
- Looptechniek en ondergrond: Lopen op ongelijke ondergronden verhoogt het risico.
- Training: Plotselinge verhoging van trainingsduur of -intensiteit.
- Herhaaldelijke belasting: Intensief hardlopen en frequente onderbeenbelasting.
- Stand van de benen: Een valgus stand, of O-benen.
- Leefstijl en gewicht: Overgewicht en een ongezonde levensstijl.
- Beweeglijkheid en stabiliteit: Een verminderde mobiliteit van de enkel en heup.
- Spierbalans: Disbalans tussen beenspieren, met name rond het scheenbeen.
- Eerdere blessures: Voorgeschiedenis van been- of enkelblessures.
Symptomen
- Locatie van pijn: Diffuus gevoeld aan de binnen- en voorkant van het scheenbeen.
- Aard van de pijn: Zeurend en doordringend.
- Bewegingspijn: Voelbaar bij afzetten, voetheffen, en springen.
- Pijnpatroon: Begint scherp, neemt af bij lichte belasting, maar verergert bij voortzetting.
- Zwelling: Soms een kleine, voelbare zwelling op de pijnlijke plek.
- Drukgevoeligheid: Gevoeligheid langs de rand van het scheenbeen bij aanraking.
- Stijfheid: Matige stijfheid in het aangedane gebied, vooral na rust of 's ochtends.
- Warmte: Het getroffen gebied kan lichtjes warmer aanvoelen dan de omliggende huid.
Diagnose
Bij het stellen van een diagnose voor MTSS worden klachten en symptomen zorgvuldig beoordeeld. Typisch ervaren patiënten pijn bij lopen op de tenen of hakken en bij springen. Ook is er vaak een pijnreactie bij druk op de binnenkant van het scheenbeen. Hoewel deze symptomen vaak voldoende zijn voor een diagnose, kan in onduidelijke gevallen een MRI of botscan worden uitgevoerd voor een gedetailleerd inzicht in de aard en oorzaak van de klachten.
Terug naar boven(Zelf)behandeling en herstel
- Pijnmanagement: Bij aanhoudende pijn, raadpleeg je huisarts voor passende pijnmedicatie of koel het aangedane scheenbeen voor directe pijnverlichting.
- Relatieve rust: Begin met twee tot drie weken rust. Pas sportactiviteiten aan om het scheenbeen te ontlasten. Overweeg tijdelijk elleboogkrukken als extra ontlasting.
- Alternatieve beweging: Voor conditiebehoud zonder intensieve belasting, overweeg fietsen - buiten, op een hometrainer of beentrainer.
- Voetanalyse, steunzolen en schoeisel: Bij doorgezakte voeten of voetstandproblemen, raadpleeg een podotherapeut. Bestaande zooltjes kunnen aanpassing nodig hebben. Overweeg steunzolen en kies voor dempende (sport)schoenen.
- Fysiotherapie en loopanalyse: Overweeg therapieën zoals gewrichtsmobilisatie, myofasciale rekkingen, massage, shockwave, of taping. Laat je looppatroon evalueren door een fysiotherapeut en pas dit zo nodig aan. Begin met gerichte oefeningen, onder begeleiding van een fysiotherapeut of zelfstandig met ons trainingsschema op maat.
- Optimaliseer je thuisworkout: Voor het beste resultaat tijdens je training thuis raden we de volgende oefenmaterialen aan:
- Ondersteuning: Overweeg 'calf sleeves' bij langdurige activiteiten zoals wandelen of hardlopen voor steun en om verzuring tegen te gaan.
- Productaanbevelingen voor zelfbehandeling: Voor zelfbehandeling zijn een foam roller of massage gun bruikbaar. Ze stimuleren doorbloeding, verminderen spierspanning en versnellen herstel door gerichte druk en massage.
- Leefstijlverbetering: Heb je een ongezonde leefstijl of overgewicht? Verbeter je gezondheid met aanpassingen in voeding, slaap, voldoende vochtinname en beweging. Zo verklein je risico's en bevorder je balans. Wil je je kennis verder verdiepen? Bekijk het [hier], of ga direct aan de slag met onze e-learning.
- Beweging en preventie voor MTSS: Start met lichte oefeningen zoals de hometrainer en verhoog geleidelijk de intensiteit. Kies de juiste schoenen, zorg altijd voor een goede warming-up en cooling-down, en stretch regelmatig de kuitspieren. Bij aanhoudende of verergerde symptomen, raadpleeg opnieuw een specialist.
Aanvullende zelfzorg- en productaanbevelingen
- Optimale vitaliteitsmonitoring met gezondheidsgadgets: Door vroegtijdige analyses kun je jouw ideale activiteitsniveau vaststellen en potentiële gezondheidsrisico's verminderen. Krijg directe feedback over je fysieke gesteldheid met tools zoals:
- Ergonomische houding voor preventie en productiviteit: Een ergonomisch ingerichte omgeving, of dit nu op het werk, thuis of in de auto is, draagt bij aan een goede lichaamshouding. Dit is cruciaal voor zowel het voorkomen van lichamelijke klachten als het ondersteunen van herstel. Overweeg te investeren in ergonomische producten zoals:
- Investeren in slaapkwaliteit: Investeer in een kwalitatief matras en kussen voor een optimale nachtrust. Dit vormt de basis voor zowel het voorkomen als herstellen van lichamelijke klachten, waarbij je je lichaam gezond houdt en elke dag energiek start.
- Orthopedisch kniekussen: Dit kussen met zandloper-vorm biedt verlichting en ondersteunt een juiste houding van de betreffende spieren en pezen tijdens het liggen.
- Elevatiekussen: Het helpt bij het hoger leggen van het aangedane scheenbeen tijdens rust. Elevatie vermindert zwelling en pijn, wat bijdraagt aan een sneller herstel bij MTSS.
- Supplementen voor MTSS: Overweeg onderstaande opties voor herstelondersteuning. Raadpleeg eerst een voedingsdeskundige:
- Omega-3: Vermindert ontstekingen en kan zwelling en pijn tegengaan.
- Collageen: Bevordert bindweefselherstel.
- Calcium: Versterkt botten en vermindert risico op stressfracturen.
- Vitamine D: Bevordert calciumopname en ondersteunt botgezondheid.
- Eiwitten: Belangrijk voor spierherstel na een training of operatie.
Belangrijke gebruiksinformatie
Onze informatie en adviezen zijn gebaseerd op actuele en betrouwbare wetenschappelijke studies, erkende richtlijnen en medische boeken. Een overzicht van de gebruikte bronnen vind je in onze referentielijst. Hoewel we zorgvuldig en duidelijk advies bieden, vervangt onze informatie geen persoonlijk medisch advies. Bij twijfel raden we aan gebruik te maken van onze diensten voor persoonlijk advies of een gekwalificeerde zorgprofessional te raadplegen via onze BehandelaarWijzer. Op onze website maken we gebruik van verschillende affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen als je via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou. Dit stelt ons in staat om gratis informatie te blijven aanbieden. Bekijk onze algemene voorwaarden voor meer details.