SI-gewricht gerelateerde klachten, SI blokkade, SI-gewricht pijn, klachten aan het sacro-iliacale gewricht, sacroiliac joint pain, sacroiliac joint dysfunction
Samenvatting
- Beschrijving klachten: Het sacro-iliacale (SI) gewricht verbindt het heiligbeen met de bekkenhelften en heeft beperkte bewegingsvrijheid. Klachten hieraan leiden tot pijn in de bil, die kan uitstralen naar het been, vaak benoemd als SI gerelateerde klachten.
- Ontstaanswijze: Klachten kunnen voortkomen uit een trauma, verstapping, infectie, tumoren rond het SI-gewricht, zwangerschap, microtrauma of zijn soms onbekend.
- Symptomen: Klachten omvatten pijn rond het SI-gewricht, uitstralend naar bil, bovenbeen of voet, stijfheid in de rug of bekken, bewegingsbeperking, en gevoel van instabiliteit in het bekken.
- Diagnose: Is gebaseerd op symptomen en ontstaanswijze. Een bewegingsonderzoek door een fysio- of manueel therapeut biedt vaak al inzicht. Beeldvormende technieken, zoals MRI of CT-scans, helpen andere oorzaken uit te sluiten. Een diagnostische injectie in het SI-gewricht kan de diagnose verfijnen.
- (Zelf)behandeling en herstel: Behandelingen zoals manuele therapie en specifieke oefeningen zijn cruciaal. Aanbevolen thuisproducten omvatten een oefenmat, oefenbal, pijnstillers, bekkenband, massagekussen, warmte/koude behandeling en ergonomische werkoplossingen. Een gezonde levensstijl en balans tussen activiteit en rust bevorderen herstel.
Beschrijving klachten
Het sacro-iliacale gewricht, vaak het SI-gewricht genoemd, is een verbinding tussen het heiligbeen en de twee bekkenhelften. Dit gewricht kenmerkt zich door zijn stijfheid, waardoor het slechts een beperkte bewegingsvrijheid heeft van ongeveer 2 graden rotatie. Klachten aan dit gewricht leiden vaak tot pijn in de bilregio, die kan uitstralen naar het been. Deze kunnen ontstaan door een gewrichtsblokkade, verhoogde beweeglijkheid die duidt op actieve instabiliteit, of letsel aan de gewrichtsbanden wat wijst op passieve stabiliteit. Pijn aan het SI-gewricht is een veel voorkomende oorzaak van lage rugpijn met een gerapporteerde prevalentie van ongeveer 15%.
Terug naar bovenOntstaanswijze
- Trauma: Vallen op het gebied van het SI-gewricht.
- Verstapping: Verstapping op een uitgestrekt been, wat indirecte druk of impact op het SI-gewricht veroorzaakt.
- Infectie: Een infectie in of rond het SI-gewricht kan leiden tot pijn en ontsteking.
- Maligniteit: Kanker of tumoren rond het SI-gewricht kunnen klachten veroorzaken.
- Zwangerschap: Hormonale veranderingen en de verhoogde belasting van het bekken tijdens de zwangerschap kunnen leiden tot SI gerelateerde klachten.
- Microtrauma: Herhaaldelijke belastende bewegingen, langdurig in dezelfde positie zitten of staan en overbelasting in sportactiviteiten kunnen allemaal tot klachten leiden.
- Onbekende oorzaak: In ongeveer 35% van de gevallen kan er geen directe oorzaak voor de klachten worden vastgesteld.
Symptomen
- Locatie van de pijn: De pijn is voornamelijk gelokaliseerd rond het SI-gewricht en in de lage rug.
- Uitstraling van de pijn: Uitstraling kan voorkomen in de bil en het bovenbeen, met name aan de buiten- en/of achterzijde, en loopt soms door tot in de voet. In bepaalde gevallen is er ook uitstraling naar de schaamstreek of scrotum.
- Stijfheid: Stijfheid in de onderrug of het bekken, vooral na langdurig zitten of bij het opstaan in de ochtend.
- Beperkte bewegingsvrijheid: Moeite met bepaalde bewegingen of activiteiten, vooral die rotatie of buiging van de onderrug vereisen.
- Verergering van klachten: Klachten nemen toe bij activiteiten zoals staan, lopen, zitten, buigen, en draaiende bewegingen kunnen de pijn intensiveren.
- Directe druk: Directe druk op het SI-gewricht, wat rek op de banden veroorzaakt, kan klachten verergeren.
- Instabiliteitsgevoel: Een gevoel van instabiliteit of "losheid" in het bekkengebied.
Diagnose
Bij SI-gerelateerde klachten is het belangrijk om een grondige evaluatie te hebben. Doorgaans kan een huisarts of fysiotherapeut door middel van een anamnese (vraaggesprek) en een lichamelijk onderzoek, een goed beeld krijgen van de aard van de klachten. Desondanks is het vaststellen van deze klachten met 100% zekerheid een uitdaging. Naast het initiële onderzoek kunnen er verschillende diagnostische tests en beeldvormende technieken, zoals röntgenfoto's, MRI of CT-scans, worden overwogen om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten. Een veelgebruikte methode om de diagnose te bevestigen of te verfijnen, is het toedienen van een injectie in het SI-gewricht. Wanneer de injectie aanzienlijke verlichting biedt, wijst dit vaak op het SI-gewricht als bron van de klachten.
(Zelf)behandeling en herstel
- Manuele therapie: Bij een SI-blokkade kan een manueel therapeut helpen deze op te heffen via manipulatie of mobilisatie van het gewricht. Voorkeur voor een behandeling op locatie? Vind de ideale expert met onze BehandelaarWijzer.
- Oefenen: Na behandeling is het van belang om het SI-gewricht mobiel te houden. Bij aanhoudende klachten zijn versterkende oefeningen voor de omliggende spieren raadzaam. Voor optimale resultaten is een trainingsschema op maat aanbevolen.
- Optimaliseer je thuisworkout: Voor het beste resultaat tijdens je training thuis raden we de volgende oefenmaterialen aan: een oefenmat en een oefenbal.
- Pijnverlichting: Bij aanhoudende acute pijn is het raadzaam om pijnstillers te overwegen. Raadpleeg je huisarts voor passend advies.
- Bekkenband: In de acute fase van de klachten kan het dragen van een bekkenband tijdelijk verlichting bieden.
- Gezonde leefstijl: Een evenwichtige voeding en een gezond gewicht verminderen de belasting op het SI-gewricht. Voldoende hydratatie en kwalitatieve slaap bevorderen het herstel. Regelmatige beweging en mentaal evenwicht helpen SI-klachten te beheersen. Lees [hier] meer.
- Educatie: Voor diegenen die zich verder willen verdiepen in het belang van een gezonde leefstijl, bieden wij een specifieke e-learning aan.
Aanvullende zelfzorg- en productaanbevelingen
- Massagekussen: Een massagekussen kan helpen bij het ontspannen van de spieren rond het SI-gewricht en kan de bloedsomloop verbeteren.
- Warmte- en koudebehandeling: Deze kunnen helpen spierspanningen te verminderen en pijn te verlichten.
- Foam roller: Een foam rol is bruikbaar voor zelfmassage en het losmaken van strakke spieren rond het bekken en de onderrug.
- Optimalisatie van voetcomfort: Beenlengteverschillen of incorrecte voetstanden kunnen het herstel van SIG-klachten beïnvloeden. Overweeg het gebruik van steunzolen en raadpleeg zo nodig een podotherapeut.
- Ergonomische houding voor preventie en productiviteit: Een ergonomische omgeving bevordert een goede lichaamshouding, wat essentieel is voor het voorkomen van lichamelijke klachten en het ondersteunen van herstel. Overweeg de investering in ergonomische producten zoals een:
- Investeren in slaapkwaliteit: Investeer in een kwalitatief matras en kussen voor een optimale nachtrust. Dit vormt de basis voor zowel het voorkomen als herstellen van lichamelijke klachten, waarbij je je lichaam gezond houdt en elke dag energiek start.
- Optimale vitaliteitsmonitoring met gezondheidsgadgets: Door vroegtijdige analyses kun je jouw ideale activiteitsniveau vaststellen en potentiële gezondheidsrisico's verminderen. Krijg directe feedback over je fysieke gesteldheid met tools zoals een:
- Supplementen: Supplementen zoals glucosamine, chondroïtine, calcium en
- vitamine D kunnen bijdragen aan het welzijn van het SI-gewricht door kraakbeenbehoud en botsterkte te ondersteunen. Raadpleeg een specialist alvorens met deze supplementen te starten.
Belangrijke gebruiksinformatie
Onze informatie en adviezen zijn gebaseerd op actuele en betrouwbare wetenschappelijke studies, erkende richtlijnen en medische boeken. Een overzicht van de gebruikte bronnen vind je in onze referentielijst. Hoewel we zorgvuldig en duidelijk advies bieden, vervangt onze informatie geen persoonlijk medisch advies. Bij twijfel raden we aan gebruik te maken van onze diensten voor persoonlijk advies of een gekwalificeerde zorgprofessional te raadplegen via onze BehandelaarWijzer. Op onze website maken we gebruik van verschillende affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen als je via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou. Dit stelt ons in staat om gratis informatie te blijven aanbieden. Bekijk onze algemene voorwaarden voor meer details.