Instabiliteit van de nek, motor control impairment (MCI), myogene nekinstabiliteit, cervicale instabiliteit, cervical instability, motor control impairment (MCI), myogenic neck instability

Start hier: Screening
(klaar binnen 1 minuut)
Online fysiotherapie of oefenprogramma op maat
Bekijk aanbevolen herstel- en gezondheidsproducten

Samenvatting

  • Klachtenbeschrijving: MCI veroorzaakt actieve instabiliteit in de nek, door disfunctie of slechte samenwerking van spieren nabij de wervelkolom.
  • Ontstaanswijze: De klachten kunnen komen door vaak nekpijn te hebben gehad, verkeerd bewegen of trainen, veel zitten, slijtage aan de nek, whiplash, veel stress, langdurige spanning, en door een blessure aan de nek.
  • Symptomen: Nekpijn, stijve nek, behoefte aan zelfmanipulatie, nekspiervermoeidheid, hoofdpijn, passieve houding, bewegingsbeperking, pijnuitstraling, gevoeligheid, duizeligheid en visuele stoornissen.
  • Diagnose: Gebaseerd op klachtbeschrijving, vaak bij jongeren, met specifieke testen door fysiotherapeut.
  • (Zelf)behandeling en herstel: Specifieke oefeningen, stabilizer gebruik, VR bril training, taping, leefstijlverbeteringen en ergonomische aanpassingen.

Beschrijving klachten

Motor Control Impairment (MCI) binnen de context van "aspecifieke nekpijn" verwijst naar een actieve instabiliteit van de nek. Dit wordt veroorzaakt door disfunctie of onvoldoende samenwerking tussen de spieren dicht bij de wervelkolom. Specifiek gaat het hier om een vertraagde werking en mogelijk verminderd uithoudingsvermogen van de diepe nekflexoren, zoals de m. longus colli, m. longus capitis, m. rectus capitus anterior, en m. rectus capitis lateralis. De kleine, dieper gelegen stabiliserende spieren worden vaak inactief, wat leidt tot een overcompensatie door de oppervlakkige spieren. Dit resulteert in overbelasting van deze spieren. Deze aandoening vereist vaak een gerichte behandeling, waarbij het doel is om de samenwerking en functie van de diepe nekspieren te verbeteren en de balans tussen diepe en oppervlakkige spieren te herstellen. Dit kan onder meer door middel van specifieke oefeningen en fysiotherapeutische interventies.

Terug naar boven

Ontstaanswijze

  • Passieve leefstijl: Een zittend leven met veel herhaalde bewegingen kan nekklachten veroorzaken, vooral bij jongeren.
  • Onjuiste beweging of training: Actief zijn op een verkeerde manier, zoals incorrecte bewegingen of trainingsmethoden, kan leiden tot nekklachten.
  • Voorgeschiedenis van nekpijn: Eerdere episoden van nekpijn of aanhoudende nekpijn langer dan drie maanden, of herhaalde klachten in een korte periode.
  • Degeneratie van tussenwervelschijven: Dit kan stabiliteitsproblemen in de nekwervelkolom veroorzaken, waardoor spierfunctie afneemt.
  • Associatie met whiplash: Vaak voorkomend in combinatie met whiplash geralteerde klachten, waarbij een specifiek verklaringsmechanisme een rol speelt.
  • Psychologische factoren: Stress, angst en andere psychologische aspecten kunnen bijdragen aan de intensiteit en duur van de klachten.
  • Langdurige stress en spanning: Chronische stress en spierspanning kunnen leiden tot spierdisfuncties in de nek.
  • Trauma of letsel: Directe trauma's of letsels aan de nek kunnen ook een rol spelen in het ontstaan van MCI.
Terug naar boven

Symptomen

  • Stijve nek: Een 'stijf' gevoel in de nek na lang in dezelfde houding te hebben gezeten, gestaan of gelegen. Klachten kunnen verergeren bij uitslapen of op de buik liggen.
  • Behoefte aan zelfmanipulatie: De neiging om de nek te willen knakken of kraken, wat vaak tijdelijke verlichting biedt.
  • Nekspiervermoeidheid: Een vermoeid gevoel van de nekspieren, soms gepaard gaand met de behoefte het hoofd te ondersteunen.
  • Hoofdpijn: Voornamelijk occipitaal (achterzijde schedelrand) en frontaal (voorhoofd boven de ogen).
  • Passieve houding: Vaak zichtbaar als een overmatig bolle bovenrug (hyperkyphose) en een knik in de nek (anteropositie van het hoofd), wat bijdraagt aan spierdisbalans.
  • Bewegingsbeperking: Moeite met het draaien of buigen van de nek.
  • Uitstraling naar schouders/armen: Pijn of ongemak dat uitstraalt vanuit de nek naar schouders of armen.
  • Gevoeligheid: Verhoogde gevoeligheid of pijn bij het aanraken van de nekspieren.
  • Duizeligheid: Mogelijk ervaren van lichte duizeligheid of evenwichtsproblemen.
  • Visuele stoornissen: In sommige gevallen kunnen er lichte visuele stoornissen optreden, zoals wazig zien.
Terug naar boven

Diagnose

De diagnose van nekklachten gerelateerd aan Motor Control Impairment wordt voornamelijk gesteld op basis van de klachtbeschrijving. Deze aandoening komt vaak voor bij jongeren tussen de 14 en 40 jaar die herhaaldelijk last hebben gehad van nekpijn en waarbij de klachten blijven aanhouden. Beeldvormend onderzoek biedt meestal geen extra informatie voor deze diagnose. Specifieke testen om de kracht en het uithoudingsvermogen van de betrokken nekspieren te beoordelen kunnen door een fysiotherapeut worden uitgevoerd. Deze testen helpen bij het bevestigen van de diagnose en het bepalen van een geschikte behandelstrategie.

Terug naar boven

(Zelf)behandeling en herstel

  • Eerste periode van nekklachten: Volg adviezen voor aspecifieke nekpijn.
  • Specifieke oefeningen: Focus op oefeningen die de oppervlakkige spieren ontlasten en de diepe stabiliserende spieren activeren. Deze oefeningen, gericht op de diepe nekflexoren (spieren die verantwoordelijk zijn voor stabiliteit en buigen van de nek), verschillen van standaard krachtoefeningen. Voor gepersonaliseerde begeleiding, maak een afspraak bij een fysiotherapeut in de buurt via onze BehandelaarWijzer. Als je zelfstandig wilt beginnen, start dan met ons 'oefenschema stabilzer nek'.
  • Gebruik van stabilizer: Gebruik hiervoor de Bodybow stabilizer pressure biofeedback. Dit apparaat helpt bij het controleren van lichaamsbewegingen en geeft feedback over nekspiergebruik.
  • Oefenen met VR bril: Kan helpen bij het verbeteren van actieve stabiliteit, is nog experimenteel maar leuk voor training.
  • Vervolgtraining: Na het succesvol doorlopen van de bovenstande stappen, vergroot je belastbaarheid verder met ons trainingsprogramma op maat. Optimaliseer ook je thuisworkout met een oefenmat, oefenbal en weerstandsbanden.
  • Tape: Tijdelijk gebruik van tape biedt steun en helpt je herinneren aan een goede houding. Het kan vooral effectief zijn in de eerste weken in combinatie met training. Ga langs een fysiotherapeut voor het correct aanbrengen van de tape.
  • Gezonde leefstijl: Voor mensen met Motor Control Impairment (MCI) is een gezonde leefstijl van belang. Dit houdt in: gezonde voeding voor spierherstel, regelmatig bewegen voor sterkere en stabielere spieren, een goed slaappatroon voor algeheel herstel, het nastreven van een gezond gewicht om de nekbelasting te verminderen, en voldoende ontspanning om spierspanning te verlagen. Deze aanpassingen helpen niet alleen bij het herstel van MCI, maar verbeteren ook de algemene gezondheid. Meer hierover lees je [hier] of bekijk de beschikbare e-learning.
Terug naar boven

Aanvullende zelfzorg- en productaanbevelingen

  • Nekondersteuning: Gebruik een nekkussen bij langdurig zitten, zoals tijdens lange vluchten, voor extra steun en comfort, en om verergering van klachten te voorkomen.
  • Producten voor klachtenverlichting: Als je nog steeds klachten ervaart door compensatie van de stabiliteit en de oppervlakkige spieren pijnlijk en overspannen zijn, kunnen producten voor klachtenverlichting helpen. Deze producten lossen de klachten niet direct op, maar bieden wel pijnverlichting, verminderen spierspanning, en verbeteren bewegingen. Het is belangrijk om naast deze hulpmiddelen ook met training te starten. Overweeg de volgende hulpmiddelen:
  • Ergonomische houding: Creëer een ergonomische omgeving thuis en op het werk om een goede lichaamshouding te ondersteunen en nekpijn in de toekomst te voorkomen. Neem regelmatig korte pauzes om te bewegen en te stretchen, en overweeg ergonomische producten zoals verstelbare bureaus en stoelen voor beter comfort en herstel. Overweeg te investeren in ergonomische producten zoals:
  • Investeren in slaapkwaliteit: Investeer in een kwalitatief matras en kussen voor een optimale nachtrust. Dit vormt de basis voor zowel het voorkomen als herstellen van lichamelijke klachten, waarbij je je lichaam gezond houdt en elke dag energiek start.
  • Optimale vitaliteitsmonitoring met gezondheidsgadgets: Door vroegtijdige analyses kun je jouw ideale activiteitsniveau vaststellen en potentiële gezondheidsrisico's verminderen. Krijg directe feedback over je fysieke gesteldheid met tools zoals een:
  • Supplementen: Bij de behandeling van MCI kunnen bepaalde supplementen ondersteunend werken, maar het is altijd belangrijk om eerst een arts te raadplegen voordat je ze gebruikt. De top drie supplementen die overwogen kunnen worden zijn:
    • Magnesium: Dit supplement kan helpen bij het bevorderen van spierontspanning en het verminderen van spierkrampen, wat bij MCI nuttig kan zijn voor het verlichten van spierspanning in de nek.
    • Curcumine (Turmeric): Curcumine heeft ontstekingsremmende eigenschappen die pijn en ontsteking kunnen verminderen, wat vooral handig kan zijn bij nekpijn door MCI.
    • Vitamine D: Dit is belangrijk voor spiergezondheid en -functie. Een tekort kan bijdragen aan spierzwakte en pijn, wat relevant kan zijn bij MCI.

Belangrijke gebruiksinformatie

Onze informatie en adviezen zijn gebaseerd op actuele en betrouwbare wetenschappelijke studies, erkende richtlijnen en medische boeken. Een overzicht van de gebruikte bronnen vind je in onze referentielijst. Hoewel we zorgvuldig en duidelijk advies bieden, vervangt onze informatie geen persoonlijk medisch advies. Bij twijfel raden we aan gebruik te maken van onze diensten voor persoonlijk advies of een gekwalificeerde zorgprofessional te raadplegen via onze BehandelaarWijzer. Op onze website maken we gebruik van verschillende affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen als je via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou. Dit stelt ons in staat om gratis informatie te blijven aanbieden. Bekijk onze algemene voorwaarden voor meer details.

Producten

image
image
image
image
image
image
Cookie instellingen

Wij maken bij het aanbieden van elektronische diensten gebruik van cookies.

Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op de harde schijf van uw computer wordt opgeslagen. Daarmee kunnen wij onder andere verschillende opvragingen van pagina’s van de Website combineren en het gedrag van gebruikers analyseren.

Via onderstaande instellingen kunt u aangeven welke cookies u wilt accepteren. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies een deel van de functionaliteit van deze website niet beschikbaar kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens en de verschillende cookies vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.

+ Toon meer
- Toon minder