Screening
Doel van de screening
Het doel van de screening is om een indicatie te stellen voor het fysio- en manueeltherapeutisch diagnostische proces op basis van een "pluis/niet-pluis"-besluit. Bij een 'pluis'-indicatie kan men doorgaan met de intake. Bij een 'niet-pluis'-indicatie wordt er geen fysio- of manueeltherapeutisch traject gestart, en de patiënt wordt doorverwezen naar de huisarts of specialist.
Onderdelen van de screening
De screening omvat de volgende zes onderdelen:
- Eerste inventarisatie van de hulpvraag.
- Mondelinge bevraging van generieke rode vlaggen.
- Mondelinge bevraging van regiospecifieke rode vlaggen.
- Uitvoeren van een regiospecifieke tractusanamnese.
- Vaststellen of de klachten bewegingsgerelateerd zijn.
- Inschatten van het beloop van de klachten.
Hulpvraag en domein van de therapie
De hulpvraag moet passen binnen het domein van de fysio- of manueeltherapie. Als dit niet het geval is, wordt een "niet-pluis"-besluit genomen.
Rode vlaggen
Generieke rode vlaggen en regiospecifieke rode vlaggen worden bevraagd om mogelijke onderliggende pathologieën, zoals ziekten en aandoeningen, uit te sluiten. De aanwezigheid van één of meerdere rode vlaggen leidt tot een "niet-pluis"-besluit.
Tractusanamnese
Bij een tractusanamnese worden specifieke vragen gesteld die betrekking kunnen hebben op interne organen, zoals de spijsvertering, ademhaling, of doorbloeding. Indien de klachten hun oorsprong lijken te hebben in de interne organen en niet gerelateerd zijn aan het musculoskeletale domein (klachten, functiestoornissen en/of pijn gerelateerd aan het houding-, steun- en bewegingsapparaat), wordt een "niet-pluis"-besluit genomen.
Bewegingsgerelateerdheid
Wanneer klachten niet bewegingsgerelateerd zijn, betekent dit dat er geen indicatie is voor fysio- of manuele therapie.
Beloop van de klachten
Een sterk afwijkend beloop dat niet past binnen een bekend klachtenbeeld leidt ook tot een "niet-pluis"-besluit en resulteert in een doorverwijzing naar de huisarts of specialist.