Huisarts en medisch specialisten

Op deze pagina vind je een beknopte beschrijving van de functie van de huisarts en diverse medisch specialisten. Dit is bedoeld om in grote lijnen weer te geven wat elk specialisme inhoudt. Voor een gedetailleerde beschrijving adviseren we je om verdere informatie op te zoeken op de officiële websites van de betreffende beroepsgroepen.​

Huisarts

Een huisarts is doorgaans het eerste medische aanspreekpunt waar patiënten naartoe gaan bij klachten, ziektes of aandoeningen. De huisarts beschikt over een brede medische kennis en behoudt het overzicht over de algehele gezondheidssituatie van de patiënt. Dit is van cruciaal belang, gezien de rol als primair aanspreekpunt. Patiënten kunnen bij de huisarts terecht voor uiteenlopende klachten en symptomen. De huisarts beoordeelt de klacht, biedt waar nodig directe behandeling aan – zoals het voorschrijven van medicijnen – en verwijst indien noodzakelijk door naar een gespecialiseerde medisch specialist in het ziekenhuis. Hierbij functioneert de huisarts als een soort poortwachter of coördinator. Het merendeel van de patiënten die naar het ziekenhuis worden verwezen, heeft eerst een consult bij de huisarts gehad. Bovendien kan de huisarts ook besluiten een patiënt door te verwijzen naar een paramedisch specialist in de eerstelijnszorg wanneer dit toepasselijker is voor de specifieke situatie

Orthopeed

Orthopedie richt zich op aandoeningen van het bewegingsapparaat. Hieronder vallen alle botten, spieren, banden, pezen en gewrichten in het menselijk lichaam. Gezien de veelomvattendheid van dit gebied, beslaat orthopedie een breed scala aan klachten en aandoeningen. Je kunt bij een orthopeed terecht voor diverse kwesties, variërend van de plaatsing van een totale heup- of knieprothese tot behandelingen voor meniscusletsel, een gebroken sleutelbeen of chronische klachten aan de achillespees.

Orthopedisch chirurg

De orthopedisch chirurg, vaak simpelweg 'orthopeed' genoemd, specialiseert zich in het diagnosticeren en behandelen van aandoeningen van het bewegingsapparaat. Dit omvat de botten, spieren, banden, pezen en gewrichten. Het hoofddoel van de orthopeed is om de bewegingsvrijheid van patiënten te verbeteren en pijn te verminderen. Bij de behandeling kan de orthopeed samenwerken met andere zorgprofessionals, zoals fysiotherapeuten of reumatologen, om een geïntegreerde zorgaanpak te waarborgen. Op basis van de diagnose stelt de orthopeed een behandelplan op. Dit plan kan variëren van voorlichting en advies, tot fysiotherapie, medicatie of zelfs chirurgische interventies.

Cardioloog

Cardiologie is het medisch specialisme dat zich richt op de diagnostiek, behandeling en preventie van hart- en vaatziekten. Patiënten met aandoeningen gerelateerd aan het hart en de bloedvaten worden behandeld door een cardioloog. Deze specialist houdt zich onder andere bezig met bekende hartaandoeningen zoals hartinfarcten en angina pectoris, wat pijn veroorzaakt door vernauwingen in de kransslagaders. Daarnaast behandelt een cardioloog patiënten met hartritmestoornissen, hartfalen, hartspierziekten en afwijkingen aan de hartkleppen.

Longarts

De longarts is gespecialiseerd in de diagnose en behandeling van aandoeningen gerelateerd aan het ademhalingsstelsel en de daarbij behorende ziektes. Dit omvat de bovenste en onderste luchtwegen, de longen zelf en de ademhalingsspieren. Voor het diagnosticeren van deze aandoeningen heeft de longarts toegang tot een breed scala aan zowel invasieve (binnendringende) als niet-invasieve onderzoekstechnieken. Voorbeelden hiervan zijn bronchoscopie, waarbij de binnenkant van de luchtwegen wordt bekeken, longfunctieonderzoeken en diverse beeldvormende technieken zoals MRI's of scans.

Neuroloog

Neurologie is het medische specialisme dat zich richt op het diagnosticeren, behandelen en onderzoeken van aandoeningen die het zenuwstelsel betreffen. Hieronder vallen de hersenen, het ruggenmerg, de zenuwen en de spieren. Veelvoorkomende neurologische aandoeningen zijn onder andere herseninfarcten, hersenbloedingen, duizeligheidsklachten, diverse vormen van dementie zoals Alzheimer, hoofdpijn en migraine, het carpaal tunnel syndroom, hersenschuddingen, hersentumoren, multiple sclerose (MS), epilepsie en de ziekte van Parkinson.

Neurochirurg

Neurochirurgie is het medische specialisme gericht op de chirurgische behandeling van aandoeningen van het zenuwstelsel. Dit omvat de hersenen, hersenschedel, schedelbasis, hersenzenuwen, ruggenmerg, wervelkolom en het perifere zenuwstelsel.

Reumatoloog

Een reumatoloog is gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van klachten, ziekten of aandoeningen die betrekking hebben op de gewrichten, botten, slijmbeurzen, pezen, spieren en inwendige organen. Reumatische aandoeningen kunnen een aanzienlijke impact hebben op het dagelijks leven van patiënten. De reumatoloog behandelt daarom patiënten van alle leeftijdsgroepen die te maken hebben met uiteenlopende reumatische klachten. Het doel van de reumatoloog is altijd om de door reuma veroorzaakte klachten zoveel mogelijk te voorkomen, verminderen of, indien mogelijk, volledig te genezen.

KNO-arts

De keel-, neus- en oorarts, vaak afgekort tot KNO-arts, specialiseert zich in de behandeling van aandoeningen van de keel, neus en oren. Hierdoor heeft deze specialist te maken met diverse zintuiglijke functies, zoals smaak, reuk, gehoor en evenwicht. Patiënten kunnen bij de KNO-arts terecht voor een breed scala aan klachten en aandoeningen. Voorbeelden hiervan zijn stemproblemen, ernstige oorontstekingen, het plaatsen van buisjes, ontstoken amandelen, slechthorendheid, evenwichtsstoornissen, frequente bloedneuzen en scheefstaande neusschotten. Ook ernstigere aandoeningen zoals mondkanker en keelkanker vallen onder de expertise van de KNO-arts. Daarnaast behandelt de KNO-arts afwijkingen in het hoofd-halsgebied, waaronder aandoeningen van de slokdarm en tumoren in de hals of speekselklieren.

Oogarts

Een oogarts is een medisch specialist op het gebied van oogheelkunde. Deze expertise omvat het diagnosticeren en behandelen van aandoeningen en klachten gerelateerd aan het oog, maar ook aan de oogleden, oogkassen en traanbuizen. Voorbeelden van veelvoorkomende oogaandoeningen zijn staar, netvliesloslating en scheelzien.

Dermatoloog

Dermatologie is het medische specialisme dat zich richt op de diagnose, behandeling en preventie van huidziekten, waaronder aandoeningen van de huid, nagels en het haar. Binnen de dermatologie zijn er diverse aandachtsgebieden zoals eczeem, psoriasis, kwaadaardige huidtumoren, pigmentafwijkingen, chronische wonden en spataders. Het is belangrijk voor een dermatoloog om niet alleen gespecialiseerde kennis van huidziekten te hebben, maar ook inzicht in verschillende inwendige, immunologische en reumatische aandoeningen die vaak gepaard gaan met huidverschijnselen.

Gynaecoloog

De gynaecoloog is een medisch specialist gericht op de diagnostiek, behandeling en preventie van afwijkingen en stoornissen in de vrouwelijke geslachtsorganen, waaronder de baarmoeder, eierstokken, vulva en vagina. Binnen de gynaecologie zijn er vier specifieke aandachtsgebieden:

  1. Verloskunde en prenatale diagnostiek,
  2. Vruchtbaarheidsproblematiek en hormoonafwijkingen,
  3. Gynaecologische oncologie,
  4. Urogynaecologie.


Internist

Interne geneeskunde, ook wel inwendige geneeskunde genoemd, is een medisch specialisme dat zich richt op het voorkomen, diagnosticeren en behandelen van ziekten van de inwendige organen. Patiënten kunnen bij een internist terecht voor een breed scala aan aandoeningen, waaronder bloedziekten, verschillende vormen van kanker, aandoeningen van de maag, darm en lever, stofwisselingsstoornissen en allergische reacties.

Kinderarts

Een kinderarts is gespecialiseerd in de gezondheid en het welzijn van kinderen en jongeren, van pasgeborenen tot jongvolwassenen van 18 jaar. Deze arts houdt zich bezig met de diagnose en behandeling van ziekten en aandoeningen bij kinderen die niet chirurgisch behandeld hoeven te worden. Voorbeelden hiervan zijn pasgeboren baby's met ademhalingsproblemen, kinderen met epilepsie, kinderen met groeiachterstanden en kinderen die aan diabetes (suikerziekte) lijden.

Kaakchirurg

De kaakchirurg opereert op het snijvlak van tandheelkunde en geneeskunde. Deze specialist houdt zich bezig met het behandelen van letsels aan de beenderen van het aangezicht, evenals de huid en slijmvliezen die daaroverheen liggen. Behandelingen kunnen variëren van het verwijderen van verstandskiezen en het herstellen van de kaak of tanden na een ongeval, tot het behandelen van zowel goed- als kwaadaardige gezwellen in de mond, afwijkingen van het mondslijmvlies en de correctie van een hazenlip.

Maag-darm-leverarts

De maag-darm-leverarts, vaak afgekort tot MDL-arts, is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van aandoeningen aan de spijsverteringsorganen. Dit omvat de slokdarm, maag, dunne en dikke darm, alvleesklier, lever, galwegen en het anale gebied.

Radioloog

Een radioloog specialiseert zich in beeldvormende diagnostiek en interventies. Dit omvat het gebruik van röntgenstraling, zoals bij standaard röntgenfoto's en CT-scans, maar ook steeds vaker echografie en MRI.

Oncoloog

Een oncoloog is een medisch specialist gericht op de behandeling van kanker en valt onder het domein van de interne geneeskunde. Binnen de oncologie zijn er verschillende subspecialisaties, afhankelijk van het type kanker of het gebied van het lichaam waarop ze zich richten. Voorbeelden hiervan zijn hematologie (gericht op beenmerg, bloedstolling en lymfeklieren), mammacare (borstkanker), urologie (betreffende nieren, blaas en urinewegen), gynaecologie (eierstokken en baarmoeder), gastro-intestinale oncologie (spijsverteringsstelsel) en kinderoncologie.

Revalidatiearts

Een revalidatiearts richt zich op het bevorderen van het herstel en het verminderen of voorkomen van de gevolgen van een ziekte of aandoening. In tegenstelling tot veel andere medische specialismen ligt de focus van de revalidatiearts niet op het behandelen van de onderliggende ziekte of aandoening zelf, maar op het beheersen en overkomen van de beperkingen die hierdoor kunnen ontstaan.

Sportarts

Een sportarts is gespecialiseerd in aandoeningen en klachten gerelateerd aan het houdings- en bewegingsapparaat. Deze arts voert preventieve sportmedische onderzoeken uit, verzorgt inspanningstesten en beeldvormende diagnostiek. Hoewel een sportarts soms behandelinterventies uitvoert, wordt er vaak doorverwezen naar een fysiotherapeut voor behandeling. Daarnaast adviseert de sportarts over sportbeoefening.

Uroloog

Een uroloog is een medisch specialist gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van aandoeningen aan de nieren, urinewegen, blaas, prostaat en mannelijke geslachtsorganen. De uroloog maakt veelvuldig gebruik van echografisch onderzoek en endoscopie voor diagnostische doeleinden, waarbij de binnenzijde van de organen zichtbaar wordt gemaakt. Indien noodzakelijk verricht de uroloog ook operaties voor urologische aandoeningen.

Anesthesist

De anesthesist is verantwoordelijk voor het toedienen van narcose en andere vormen van verdoving, en houdt toezicht tijdens de operatie of ingreep, zowel binnen als buiten de operatiekamer. Daarnaast speelt de anesthesist een cruciale rol in de voorbereiding op de operatie en in de zorg direct na de operatie.

Geriater

Geriatrie is een specialisme dat zich richt op de diagnostiek en behandeling van ouderen met complexe ziektebeelden. Deze aandoeningen worden vaak veroorzaakt door het verouderingsproces zelf of zijn sterk beïnvloed door veroudering, zoals Alzheimer, Parkinson en dementie. In de geriatrie wordt een holistische benadering gehanteerd, waarbij naar het totale beeld van de patiënt wordt gekeken. Niet alle klachten zijn volledig te behandelen. Soms is het doel om symptomen te beheersen of patiënten te helpen er beter mee om te gaan.

Plastisch chirurg

Plastische chirurgie richt zich op het chirurgisch herstellen of vormgeven van lichaamsfuncties en -vormen. Het specialisme behandelt zowel aangeboren afwijkingen als afwijkingen die later zijn verkregen, zoals door een ongeval, verminkingen of andere gebreken. Een belangrijk onderdeel binnen de plastische chirurgie is de reconstructieve chirurgie, die tot doel heeft de normale vorm en functie te herstellen.

Endocrinoloog

Een endocrinoloog is gespecialiseerd in het endocriene systeem, dat bestaat uit klieren die hormonen produceren. Deze specialist behandelt hormonale stoornissen die invloed hebben op een breed scala aan lichaamsfuncties. Tot de meest voorkomende aandoeningen behoren diabetes, schildklierafwijkingen, osteoporose, bijnierziekten, hormoonproducerende tumoren en vruchtbaarheidsproblemen. Diagnostische methoden omvatten bloed- en urineonderzoeken en beeldvormende scans. Behandelingen kunnen variëren van leefstijladviezen en medicatie tot hormoontherapieën.

Nefroloog

Een nefroloog is een medisch specialist gericht op de nieren en de ziekten die deze organen aantasten. Deze expert behandelt aandoeningen zoals chronische nierziekte, nierstenen, hypertensie gerelateerd aan nieraandoeningen en nierfalen. Daarnaast is de nefroloog verantwoordelijk voor dialysebehandelingen en de medische begeleiding van patiënten voor en na niertransplantaties. Diagnostische methoden omvatten bloed- en urineonderzoeken, nierbiopten en beeldvormende scans. De behandelingen variëren van medicamenteuze therapie tot dialyse en transplantatieprocedures.

Psychiater

Een psychiater is een medisch specialist op het gebied van psychiatrie. Dit specialisme richt zich op het diagnosticeren, behandelen en voorkomen van psychische aandoeningen en stoornissen. Omdat een psychiater een medische opleiding heeft afgerond, kan hij of zij naast gesprekstherapie ook medicatie voorschrijven. Psychiaters behandelen een breed scala aan aandoeningen, waaronder depressies, angststoornissen, schizofrenie, bipolaire stoornissen en verslavingsproblematiek. Ze werken vaak samen in multidisciplinaire teams en kunnen patiënten zowel poliklinisch als klinisch behandelen, afhankelijk van de ernst en aard van de klachten.

Infectieziektespecialist

Een infectieziektespecialist, ook wel bekend als infectioloog, is een arts die gespecialiseerd is in het diagnosticeren, behandelen en voorkomen van infectieziekten. Deze ziekten kunnen veroorzaakt worden door verschillende micro-organismen, zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. De specialist heeft diepgaande kennis van het immuunsysteem, de manier waarop infecties zich verspreiden en de nieuwste behandelmethoden. Ze adviseren ook over vaccinaties, reizen naar gebieden met een hoog risico op bepaalde infecties, en zijn betrokken bij de aanpak van uitbraken van infectieziekten. In een ziekenhuisomgeving werkt de infectieziektespecialist vaak nauw samen met andere specialisten, zoals microbiologen en internisten, om patiënten de best mogelijke zorg te bieden.

Allergoloog/immunoloog

Een allergoloog/immunoloog is een arts gespecialiseerd in het diagnosticeren, behandelen en voorkomen van allergieën en stoornissen van het immuunsysteem. Deze specialist heeft uitgebreide kennis van het menselijk afweersysteem en de manieren waarop dit kan reageren op interne en externe triggers. Patiënten met klachten als hooikoorts, astma, eczeem, voedselallergieën of andere overgevoeligheidsreacties worden vaak doorverwezen naar een allergoloog. Daarnaast behandelt de immunoloog ook patiënten met primaire immuundeficiënties of auto-immuunziekten. Door middel van verschillende tests, zoals huidpriktesten of bloedonderzoeken, kan de allergoloog/immunoloog de specifieke oorzaak van een allergische reactie of immuunstoornis vaststellen en een passende behandeling adviseren.

Vaatchirurg

Een vaatchirurg is een medisch specialist die zich richt op de diagnose, behandeling en preventie van aandoeningen van het arteriële en veneuze systeem, uitgezonderd de bloedvaten in het hart en de hersenen. De vaatchirurg behandelt zowel slagaders als aders en kan ingrepen uitvoeren om vernauwingen of afsluitingen te verhelpen, aneurysma's te behandelen of spataderen te verwijderen. Dit kan via open chirurgie of endovasculaire procedures, waarbij gebruik wordt gemaakt van katheters. Naast operatieve ingrepen geeft de vaatchirurg ook advies over leefstijl, medicatie en andere niet-operatieve behandelingen om de gezondheid van de bloedvaten te bevorderen

Hematloog

Een hematoloog is een medisch specialist die zich richt op de diagnose, behandeling en onderzoek van ziekten die verband houden met het bloed en de bloedvormende organen. Dit omvat aandoeningen van de rode en witte bloedcellen, bloedplaatjes, bloedstollingsprocessen en het beenmerg. De hematoloog behandelt zowel goedaardige als kwaadaardige aandoeningen, zoals bloedarmoede, bloedstollingsstoornissen, leukemie en lymfoom. Daarnaast speelt de hematoloog een belangrijke rol in het uitvoeren en interpreteren van beenmergbiopsieën en andere gespecialiseerde laboratoriumtests gerelateerd aan het bloedsysteem.

Jouw complete platform voor zelfzorg en gezondheidsadvies

  • Deskundig advies en betrouwbare informatie
  • Online screenings, zelftests en fysiotherapie
  • Praktische tools en tips voor effectieve zelfzorg
  • Zorgvuldig geselecteerde productaanbevelingen
  • Oefenprogramma’s en leefstijladvies op maat
  • Vind snel een fysiotherapeut bij jou in de buurt
Neem contact op
image
image
image
image
image
image
Cookie instellingen

Wij maken bij het aanbieden van elektronische diensten gebruik van cookies.

Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op de harde schijf van uw computer wordt opgeslagen. Daarmee kunnen wij onder andere verschillende opvragingen van pagina’s van de Website combineren en het gedrag van gebruikers analyseren.

Via onderstaande instellingen kunt u aangeven welke cookies u wilt accepteren. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies een deel van de functionaliteit van deze website niet beschikbaar kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens en de verschillende cookies vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.

+ Toon meer
- Toon minder